VAD ÄR FASCIA?

"Min huvudaktivitet är fasciaforskning och utveckling av nya tillförlitliga undersökningsmetoder inom klinisk bindvävforskning".
Dr. Robert Schleip

VAD ÄR FASCIA?
Nyligen har fibros bindväv som omger och förbinder våra muskler - kallad fascia "- blivit ett mycket trendigt ämne i akademisk forskning. Nya vetenskapliga insikter och rön har gett upptäckt till att kroppsövergripande kollagena nätverket reglerar dess styvhet och rörlighet i nära samarbete med det autonoma nervsystemet. På det sättet tar den en viktigare och mycket mer aktiv roll än vad man tidigare förstått.

Tills nyligen, har den muskulära bindväv (fascia) i musculoskeletal forskning levt i skuggan och sågs främst som ett förpackningselement för "riktiga" strukturen som muskler, ben, diskarna, organ, etc .. Men ny forskning visar att bindväv har många funktioner:
-Oberoende organ som stöder och formar kroppen
-Innehåller många nervändar-, smärts- och rörelsesensorer
-Central organ av kroppsuppfattning (inflytande på immunförsvaret och psyken)
-Oberoende sammandragning
-Kraftöverföring från muskel till muskel
-Muskelkoordinering och smidig funktion

VEM ÄR DR. ROBERT SCHLEIP?

Dr. biol hum. Robert Schleip - Naturopath / Dipl. Psykolog
Dr. biol. brum. Robert Schleip är chef för Fascia Research Group vid Ulm universitet, samt forskningschef för European Rolfing Assocociation.

1978 avslutade han en lärling som den första certifierade Rolfing terapeuten i USA. Förutom sin egen utbildning som instruktör är han också en certifierad psykolog och sedan 1987 certifierad lärare i Feldenkrais-metoden. För att ständigt utöka sin teoretiska kunskap om båda metoderna har han sedan 2003 genomfört sin egen vetenskapliga forskning. Detta arbete hedrade med högsta betyg för hans avhandling om "Active Fascia Contractility", liksom Vladimir Janda-priset för muskel-skelettmedicin. Under 2007 organiserade han tillsammans med amerikanska kollegor den 1: a Fascia Research Congress på Havard Medical School i Boston, samt de efterföljande kongresserna i Amsterdam 2009 och Vancouver 2012.

Dr. Robert Schleip är också medredaktör för den mest omfattande läroboken om fascia (Elsevier 2013), liksom många andra skrifter och böcker.

"Instrument-assisterad fascial terapi med FAZER av ARTZT vitalitet är en lovande metod för att lösa fascial spänning, vilket möjliggör mer detaljerat arbete än vad som skulle vara möjligt med bara händer."
 
"Min huvudaktivitet är fasciaforskning och utveckling av nya tillförlitliga undersökningsmetoder inom klinisk bindvävforskning".
-Dr. Robert Schleip